Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι προϊόν δικής μου πρακτικής άνω των 10 ετών και συνεργασίας με τον κτηνίατρο Σάββα Παπαδόπουλο. Τα συμπεράσματα που βγήκαν σας τα παραθέτω παρακάτω:

Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι κατάλληλη εποχή για τον εμβολιασμό κατά της παρομυξοίωσης (τρέλα). Και αυτό γιατί την ανοσία που αποκτούν τα περιστέρια από τον εμβολιασμό, την μεταδίδουν και στα πουλιά. Όπως ξέρουμε την τρέλα την προκαλεί ιός ο οποίος όταν δεν καταπολεμείται μπορεί να προσβάλει μαζικά τα περιστέρια και δεν είναι όπως τα βακτήρια (π.χ. σαλμονελώσεις), τα οποία προσβάλουν σταδιακά τα περιστέρια και αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις.

Όπως Απρίλιο, Μάιο και μέσα στο καλοκαίρι, είναι κατάλληλη εποχή για θεραπείες κατά των τριχομονάδων.
 
Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι καλό να ξεκινήσουμε τις θεραπείες κατά των σαλμονελώσεων, είτε με τον εμβολιασμό, είτε με αντιβιώσεις, ή και με τους δύο τρόπους παράλληλα.
Κάθε θεραπεία είναι καλό να απέχει από την άλλη 15-20 μέρες.
Η ορνίθωση, λόγω της αλλαγής του καιρού, αντιμετωπίζεται τώρα κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Όλες οι αγωγές κατά των ασθενιών, είτε πρόληψης είτε καταστολής, πρέπει να διαρκούν 3-5 μέρες. Εκ των υστέρων να ακολουθούν βιταμίνες για 2-3 μέρες.
Η χορήγηση ιχνοστοιχείων, μαζί με μαγιά της μπύρας και γάλα σκόνη πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο και να καταναλώνεται κατά βούληση.

Ο πίνακας που ακολουθεί μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ως επί το πλείστον πότε χρονικά αντιμετωπίζει η βούτα τις παραπάνω ασθένειες και πότε είναι εφικτό να γίνονται οι θεραπείες, λόγω του ότι οι βούτες διαφέρουν από τα ταχυδρομικά ως προς τον τρόπο πετάγματος και τον χρόνο που διαρκούν αυτά.
Γι' αυτό τους μήνες κατά τους οποίους γίνονται οι χαβάδες (Οκτώβριο έως Μάρτιο) αποφεύγουμε τις πολλές θεραπευτικές αγωγές.